Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Αρχιερατικό μνημόσυνο του Ιατρού Ιεροκήρυκα Νικολάου Λιλιόπουλου 10_03_2012

Το Σάββατο 10 Μαρτίου το πρωί ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε στον ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Χαλάστρας και στη συνέχεια τέλεσε το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού ιατρού και ιεροκήρυκος Νικολάου Λιλιόπουλου, πολύτιμου συνεργάτη του πνευματικού έργου της ιεράς Μητροπόλεως.
Στην ομιλία του ο σεβασμιώτατος αναφέρθηκε αρχικά στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας που αφορούσε κάποιες από τις πρώτες σκηνές της δημοσίας ζωής του Κυρίου, που περικλείουν και φωτίζουν τον σκοπό και τον στόχο της επί γης παρουσίας του.
Ολοκληρώνοντας ο σεβασμιώτατος την ομιλία του τόνισε: ««ος αν ποιήση και διδάξει ούτος μέγας κληθήσεται». Αυτόν τον συνδυασμό ακριβώς μας υπενθυμίζει και το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα. Ο Χριστός συνδυάζει το κήρυγμα με τη θεραπεία ενός λεπρού, προτρέποντάς μας έμπρακτα να μην μένουμε μόνο στα λόγια, να μην μένουμε μόνο στις τυπικές εκδηλώσεις της πίστεως, αλλά να μεταποιούμε αυτήν την πίστη σε έργα αγάπης προς τον αδελφό μας, προ τον άνθρωπο που έχει ανάγκη, ιδιαιτέρως αυτές τις ημέρες της κρίσεως που διερχόμεθα, αλλά και αυτές τις ημέρες της αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστής, κατά τις οποίες καλούμεθα να προσεγγίσουμε όχι με τα λόγια αλλά με τα έργα μας, τα έργα της μετανοίας, της προσευχής, της ελεημοσύνης και της αγάπης, το Θεό, προετοιμάζοντας τον εαυτό μας για τη μεγάλη εορτή της λαμπροφόρου Αναστάσεως του Κυρίου μας.
Το καθήκον μας όμως να συνοδεύουμε τα λόγια με τα έργα μάς το υπενθυμίζει σήμερα με το παράδειγμα της ζωής του και ο αείμνηστος αδελφός μας, του οποίου τελούμε το μνημόσυνο προσευχόμενοι ο Θεός να αναπαύσει τη ψυχή του εν σκηναίς δικαίων και να στηρίξει και να παρηγορήσει τους οικείους.
Άνθρωπος ταπεινός και πιστός, άνθρωπος της προσευχής και της μυστηριακής ζωής, άνθρωπος της προσφοράς και της θυσίας ο αδελφός μας δεν εφείσθη ποτέ κόπου και πόνου προκειμένου να διακονήσει την Εκκλησία, να κηρύξει τον λόγο του Θεού, να οικοδομήσει τις ψυχές των ανθρώπων.
Πρόσφερε με αγάπη προς όλους, χωρίς να υπολογίζει τον εαυτό του, και μέσα από αυτή την προσφορά της αγάπης και μέσα από την προσευχή και την ταπείνωση πλησίαζε τον Θεό, που τον κάλεσε κοντά του για να τον αναπαύσει και να του χαρίσει την αιώνια ζωή, για την οποία προετοιμαζόταν από τη γη.
Μνημονεύοντας σήμερα του κόπου και της αγάπης του για την Εκκλησία ευχόμεθα να απολαμβάνει στον ουρανό τη μακαρία ζωή μετά πάντων των αγίων». 

ακολουθεί video και φώτο





Κάντε κλικ στον μεταφραστή από πάνω να μεταφράσετε σε οποιαδήποτε γλώσσα
Click over to the translator to translate into any language